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SUBJECT: MAXIMUM COPAYS AND FILING ISSUES 

The purpose of this bulletin is to provide guidance as to maximum copay amounts and to address some 
recent inquiries regarding specific filing issues. 

Copays 

The Insurance Department ("Department") received requests from some carriers to update the 
maximum copays that would be approved for health insurance policies sold in Connecticut. The 
Department requested that the carriers submit a claims distribution showing number of claims and total 
dollars spent at incremental claims levels for each category of service. Data was received on a limited 
number of service categories and from a limited number of carriers. 

The following chart indicates the revised maximum copay amounts based on the Department's analysis 
of data submitted. 

Revised Limit Previous Limit 
PCP Office Visit $ 40 $ 30 
Specialist Office Visit 50 45 
Urgent Care 75 75 

. Emergency Room 200 150 
Inpatient Admission 500/day up to $2000 500/day up to $2000 
Outpatient Surgery/Services 500 500 
Generic Drug 5 40 
Brand Drug 60 40 

In the future, the Insurance Department intends to send out periodic data calls to carriers offering 
health insurance policies in the state to review and update current copay limits. 

Prescription Drug Tiers 

With respect to prescription drug coverage, carriers are free-to set their formularies within any 
requirements set by the Affordable Care Act. The policy or certificate must, however, include 
language to cover any FDA approved drug if medically necessary. Generic only plans are not 
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permitted. Carriers can detennine the structure of any tiered cost-sharing within the confines of the 
copay limits above or a minimum coinsurance level of 50% coverage. If a carrier opts to offer tiers 
that mix generic and brand name drugs, the copay for that tier should not exceed the generic copay of 
$5. Coinsurance levels of 50-100% may be applied in lieu of copays, but should be one set amount for 
any given tier. This applies to both indemnity carriers and health care centers. Health care centers are 
defined as providing services as compared to indemnity carriers that reimburse for services, so have 
not been pennitted to use coinsurance except for out of network services. Health care centers may also 
offer coinsurance options for goods that are provided as benefits such as drugs, eyeglasses or durable 
medical equipment whether in or out of network. 

End-Stage Renal Disease 

The Insurance Department met with dialysis vendors who were concerned that policies issued in the 
state did not cover services for end-stage renal disease or coordinate with Medicare. Form filings were 
inconsistent in addressing coverage and coordination with Medicare specifically related to end-stage 
renal disease. Policies should include language regarding benefit coverage and coordination with 
Medicare for end- stage renal disease. Language dealing with coordination of benefits should be 
consistent with Medicare payer rules and Regulations of State Connecticut Agencies §38a-480. 

Questions 

Please contact the Insurance Department Life and Health Division at cid.lh@ct.gov with any questions. 
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