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QUESTION ANSWER 
What has been the composition breakdown of 
actuarial projects awarded by type of project in 
the recent past?  
 

We do not understand the question. If you want 
to know how many financial examination 
contracts have been issued for actuarial 
services, we have issued 8 so far this year and 
9 for all of last year.  

How many actuarial firms have applied for 
qualification typically? How many are accepted 
as qualified? 

We currently have approx 25 actuarial firms on 
the current QPL in various categories 

How many rate filing review projects have been 
awarded in the Individual Health category? 

None – we are doing this in anticipation of 
having a new law which will require rate review 
hearings.  

How many actuarial firms/individual actuaries 
have been used by the department? 

Approximately 10-15 different firms have been 
used for various categories/tasks 

What has been the average budget and range 
of budgets in terms of dollars?  In terms of 
hours? 

Unable to provide – each project is unique 
 

What has been the average and range of billing 
rates? 

Unable to provide – each project is unique for 
services and categories 

How frequently are rate hearings required? 
 

Under the current legislative proposal, we 
anticipate there could be approximately 31 
hearings 

What has been the approximate time frame of 
projects? 

Unable to provide – each project varies 
 

Regarding the evaluations performed by the 
department at the end of a project, are they 
public record? Do  you have a sample available 
to share? 
 

The evaluations are public record. We do not 
have a sample, although we would be happy to 
provide the contractor with a copy of any 
evaluation for one if its engagements.  

Just to clarify, does the technical statement 
and cost statement need to be in separate 
documents and separate packages when 
sending or can the technical and cost 
statements be in the same document? 
 

They can be in the same document.  
 

It is our understanding that, with regard to 
financial examinations, no cause of action or 
liability accrues against the commissioner, his 
authorized representatives, or appointed 
examiners for statements made or conduct 
performed in good faith while carrying out 
market conduct action. And no cause of action 
or liability accrues against any person 
communicating or delivering information to the 
commissioner, his representative, or examiner 
during an examination if the communication or 
delivery is performed in good faith and without 
fraudulent intent or the intent to deceive. It is 

Pursuant to Conn. Gen. Stat. Sec. 38a-14(k), 
vendors hired to assist in financial 
examinations are considered to be examiners 
and therefore are extended the protections of 
immunity as if they were a State of CT 
employee to the extent you have identified. 
None of the other categories of services have 
such statutory extension of the immunity 
provisions. 



also our understanding that these protections 
are afforded to outside vendors supporting the 
examination process. Please verify our 
understanding regarding the "immunities" 
impacting vendors supporting examinations. 
Also, do these, or similar "immunities" exist 
regarding the other potential services? 
Are vendors precluded from doing work for the 
subject of an examination/review for any period 
of time subsequent to the provision of services 
to the Department? If so, how long is the 
period, and when does it start? Does the time 
period start when the vendor completes it's 
work, or does the time period begin when the 
examination, for example, is completed? 

Vendors do undergo a conflict check and they 
are precluded from having any 
work/contractual relationship for the same or 
related services with the subject company 
while they are contracted to the State of CT. 

Can a firm qualify by sub-category? For 
example, Category 1: Comprehensive 
Services, A. Financial Examinations, but 
neither B. Financial Analysis, nor C. Form A 
Proceedings?  
 

Yes, firms may request selected, but not all 
subcategories 

Under mandatory requirements for Category 3, 
the applicant must be a Fellow of the Casualty 
Actuarial Society, but either an Associate or 
Fellow of the Society of Actuaries. Also, under 
mandatory requirements for Category 8, the 
applicant must be an Associate or Fellow of the 
Casualty Actuarial Society.  Is the omission of 
Associate of the Casualty Actuarial Society 
with respect to Category 3 an error? 

The omission is not an error. The differentiation 
is based on the skills required for examination 
and solvency reviews versus rate reviews. 

How can we confirm if we are already on  the 
Provider List and, if so, 
for what Categories? (e.g. Financial 
Examinations, Actuarial Services, etc.) 

The Department will check the current list and 
provide a response if requested 

If our firm is already a qualified provider, do we 
need to complete this 
Statement or simply provide an annual fee 
schedule and resume updates 
per page 6 of the RFQ? 

You are required to submit a full response to 
the posting. Qualified Provider Lists are fully 
repopulated every three years.  
 

Are the “Qualified Provider Candidate 
Authorization to Release Information” 
form and a copy of our Certificate of 
Incorporation or Partnership the only  
additional attachments to include with the 
Statement of Qualifications? (It  
appears that all of Appendix 1 is informational 
only but I want to make sure 
I understand.) 

The form you have identified is the only form to 
complete. The others are all informational. 
 

We are large accounting firm , over 1200 
employees and 170 Partners, Can we meet the 
requirements of Section 3  #3, first sentence, 
by submitting an organizational chart of the 
practice group that will be providing the 
service?    

The question you reference seeks more than a 
simple organizational chart. We would ask that 
you attempt to meet the requirements of the 
question by identifying those persons who 
would be involved should we select you for for 
an engagement for a category you are seeking. 

On the second sentence of #3, in regards to You may narrow your responses to those who 



the number types and functions of personnel 
considered necessary to the administration and 
operation of the organization on a statewide 
basis , do we need to provide detail of our 
Partners that are responsible for administration 
of the firm but who would not be actively 
involved in the administrative services 
pertaining to the RFQ?  

would be involved in potential engagements.  
 

In the RFP for qualified  financial consulting 
services issued by Connecticut Insurance 
Department could you tell me where to find the 
QUALIFIED PROVIDER CANDIDATE 
AUTHORIZATION TO RELEASE 
INFORMATION form. 
 

The form is provided as Appendix 3 to the RFQ 
 

 


