
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-24-06 
 
 
December 5, 2006 
 
 
 The following is offered in response to your November 30, 2006 letter to me in 
which you seek a formal interpretation of the Exception to Section R317.2 of the 2003 
International Residential Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question: Does the code permit gas piping to penetrate the common two-hour rated 
wall between Townhouse units if a listed through-penetration system is employed? 
 
Answer: No. The exception to Section R317.2 specifically prohibits plumbing or 
mechanical equipment, ducts or vents in the cavity of the common wall. The wall 
submitted consists of two layers of 1 inch gypsum liner in the center of the wall, 
surrounded on each side with a 1 inch air space, 2x4 wood studs at 16” o.c. and an 
outer layer of 5/8 inch gypsum board on the dwelling unit side of the assembly. While at 
a casual glance this might appear to be two separate walls, in fact, since the center core 
of two layers of 1” gypsum liner is what provides the two-hour rating, the wall is in fact a 
common two-hour fire-resistance-rated wall permitted by the noted exception. Since a 
through penetration of the gas pipe would result in mechanical equipment in the cavity, 
such penetration is not permitted by the code. 
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