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March 7, 2012 
 
 
The following is in response to your request for formal interpretation dated March 5, 
2012.   
 
Question: 
 
Does the code require firestopping in the annular space between the fire damper and a 
wall or floor? 
 
Answer: 
 
No, Section 716.2, of the 2003 International Building Code portion of the 2005 State 
Building Code, requires that fire dampers, smoke dampers, combination fire/smoke 
dampers and ceiling dampers located within air distribution and smoke control systems 
shall be installed in accordance with the requirements of this section, the manufacturer’s 
installation instructions and listing.  (See Section 716.3 for the U.L. Standard).  The 
testing and listing and manufacturer’s installation instructions provide strict guidelines 
regarding material being installed within the annular space around dampers. 
  


