November 19, 2010

Advisory Opinion Update 

On November 18, 2010 the Citizen’s Ethics Advisory Board met and decided on an opinion, summarized below. Click on the AO number to read the full text of the opinion. 
ADVISORY OPINION NO. 2010-7, Application of the Code to Potential Conflicts of Interest for Members of the Board of Education and Services for the Blind
The Citizen’s Ethics Advisory Board concluded that blind persons over 55 years of age constitute a “group” for purposes of the substantial conflict of interests provision.  Accordingly, if, by virtue of a vote taken by the Board of Education and Services for the Blind (BESB), any benefit or detriment accrues to a board member as a member of that group (i.e., blind persons 55 or over) to no greater extent than any other member of such group, then a member—aged 55 or older—does not have a substantial conflict of interests.

A member of the BESB board may advocate or vote for an agency decision that would predominantly benefit a class of which he is a member (e.g., blind persons over the age of 55), but if faced with a potential conflict of interests, the board member must either recuse himself from the matter or prepare a written statement pursuant to General Statutes § 1-86. 

Tools Used by Liaisons
Thank you to the liaisons who responded to our questionnaire about your use of the OSE’s educational tools.  The graph below shows the results.  The category ‘other’ included the quarterly roundtables focused on a single topic and attendance at such events as Ethics Day or our LOB concourse tables for SFI deadlines.  
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*23 agency liaisons responded





Eighty-seven percent of the 23 liaisons who responded reported using e-news, followed by 65% using online training and 61% using the guides.  The least used tool is the online streaming video.  This information indicates that up-to-date and timely information that you can share with your agency’s employees is most useful.  The section below on gifts falls into that category.  Please feel free to cut and paste all or part of it into a broadcast email.
The Holiday Season and Gifts
The holiday season is a good time to remember that certain gifts to state employees are generally not acceptable.  
What are the state gift rules?

As a public official or state employee, there are rules in place regarding accepting gifts

from both restricted and non-restricted donors. A gift is defined as anything of value that you (or in certain circumstances a member of your family) directly and personally receive unless you provide consideration of equal or greater value (e.g., pay for the item). 

Restricted Donors

In general, you may not accept gifts from restricted donors.  Restricted donors include registered lobbyists; individuals or entities doing business with your state department or agency; individuals or entities seeking to do business with your state department or agency; individuals or entities engaged in activities regulated by your state department or agency; or contractors pre-qualified by the Connecticut Department of Administrative Services.  There are certain exceptions that may apply, such as token items valued at $10 or less.

Non-restricted Donors

Besides the restricted donors outlined above, the law addresses gifts from two other categories of individuals: non-restricted donors giving you something because of who you are in state service and non-restricted donors giving you something that has nothing to do with your state service.  If a gift is from someone who does not fall within the definition of a restricted donor, but is nonetheless giving you something because of your public position, you may only accept up to $100 annually from that donor, in addition to any of the items listed in the various gift exceptions.  There is no limit as to what you may accept from a non-restricted donor who is giving you a gift that has nothing to do with your state service, such as your neighbor of 20 years or a best friend from kindergarten.   
A vendor that frequently does business with our agency just sent a large fruit basket to our office as a holiday gift.  May we accept it or do we need to send it back?
A fruit or gift basket (valued at more than $10), while not acceptable if given to one person alone, may be accepted on behalf of an entire agency or division if the per person cost will be reduced to less than $10.  This makes the gift comport with the gift exception for token items of $10 or less per person.  

 

I would really like to give my boss a nice gift.  Are there any limits on the amount I can spend?
Yes.  The Code of Ethics limits gifts between supervisors and subordinates, up and down the chain of command. Your boss may accept a gift from you costing $99.99 or less.  Conversely, you may accept a gift from your supervisor that costs $99.99 or less.  Note that pooling money by supervisors or subordinates to give a gift beyond this limit is not permitted, except in the case of a major life event.

Happy Thanksgiving!

Carol Carson

Executive Director
